sunnuntai 30. elokuuta 2015

Yiyun Li: Yksinäisyyttä kalliimpaa

Vaikka takakannen kuvauksessa kerrotaan kirjan olevan murhamysteeri, murha tai sen mahdollisuus on kuitenkin vain pieni osa kertomusta. Se kulkee kyllä taustalla sekä henkilöiden menneisyydestä että nykyisyydestä kerrottaessa, mutta itse kuollut henkilö (murhattu, itsemurha?) jää ennen tapahtumaa vieraaksi eikä hänen kuvansa selkene kovin paljoa myöhemminkään.

Kirjan varhaisemmat tapahtumat sijoittuvat Kiinaan 80- ja 90-lukujen vaihteeseen, jolloin länsimaisuus on tulossa Kiinaankiin, mutta sikäläiset perinteet ovat edelleen vahvat. Toisaalta kuvataan nykyaikaa, joka taas eroaa meidän tuntemastamme elämästä melko vähän. Mutta silloin tai nykyään, Kiinassa tai täällä, ihmiset ovat samanlaisia, heidän ilonsa ja murheensa yhteneväiset.

torstai 27. elokuuta 2015

Arm Knitting

Pitihän se tämäkin villitys eli käsivarsineulonta kokeilla. Novitan Pehmoa ei ollut saatavana, sen yhdestä kerästä pitäisi saada kaksinkertaisena vastaava huivi. Tämä lanka on Red Heartin Grande, ohje valmistajan sivulta. Tosin muutin sitä niin, että tein vain 10 silmukkaa 12 sijaan, sillä tavoin huivi riittää kahdesti kaulan ympäri. Ihan hauska tekniikka, erilaisilla ja moninkertaisella langoilla tällä voisi saada hyvinkin erinäköisiä huiveja aikaiseksi.

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Hienoa kerrontaa

Hannu Väisänen: Piisamiturkki ja muita kertomuksia

Tämän kirjan valitsin rehellisesti sanottuna kannen perusteella. En edes vielä nähnyt, mistä kirjasta oli kyse, suunnistin vain kirjaston uutuushyllyssä olevaa kaunista kantta kohti.

Hannu Väisäsen omaelämäkerrallisia kirjoja on ollut tarkoitus lukea, ja nyt ne on luettava, niin vakuuttava oli tämä novellikokoelma (jossa kirjan nimestä huolimatta ei ole kertomusta nimeltä Piisamiturkki). Väisänen liikkuu täysin luontevasti eri kulttuureihin sijoittuvissa ympäristöissä aivan kuin olisi milloin syntyperäinen japanilainen, milloin ranskalainen. Näissäkin lienee omaelämäkerrallisia tarinoita, mutta on vaikea tietää, onko minä-muodossa oleva kertoja aina hän itse. Joka tapauksessa tässä meillä on varsinainen monilahjakkuus, upea kirjailija ja kuvataiteilija.

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Vastaus pitkään odotukseen

Harper Lee: Kaikki taivaan linnut

Harper Leen ennen tätä ainoa romaani Kuin surmaisi satakielen on aina kuulunut mielessäni parhaiden kirjojen Top 10:iin, vähintäänkin. En kuitenkaan ole koskaan halunnut lukea sitä uudestaan, koska haluan säilyttää ensimmäisen kerran mielikuvan.

Tätä kirjailijan arkistosta löytynyttä jatko-osaa lukiessa mietin muutaman kerran, pitäisikö ensimmäinen kirja silti lukea ensin uudestaan, mutta luin silti tämän sellaisenaan. Tyyli on yhtä lämmin tässäkin, henkilöt mielenkiintoisia ja dialogi hauskaa. Kun sitten siirrytään vakaviin asioihin, vakavoituu lukijakin ja miettii, kuinka hyvin 50-luvun Alabamaan sijoittuva romaani voikaan kuvata rasismin olemusta ja sitä, että mitään ei ole opittu 60 vuodessa. Loppua kohti hämmennys kasvaa ja loppu yllättää - eikä kaikin puolin kovin iloisesti. Ehkä sittenkin kannattaisi lukea se ensimmäinen osa vielä... mutta toisaalta, ei elämässäkään voi palata takaisin lapsuuteen, me ja maailma meidän ympärillämme olemme mitä olemme nyt ja taaksepäin on turha haikailla.

torstai 13. elokuuta 2015

Langat valmiina

Vaikka tänä vuonna kesä alkoi vasta elokuussa, on käsityöihmisellä ilmeisesti joku sisäinen kello, joka usuttaa siirtymään kesän keveistä virkkaustöistä lämpimämpiin ja värikkäämpiin "kunnon neuletöihin". Niinpä olen loppukesän aikana hankkinut lankoja valmiiksi odottamaan sitä hetkeä, kun vihdoin saan valmiiksi virkatun pitsipuseron. Näistä tosin vain yksi on villaneule, kaksi muuta puuvillaa ja sekoitelankaa.

  
Takki neulotaan Miamista ja Puro Batikista, ohje Novita Kesä 2015 -lehdestä. Mielenkiintoista oli huomata, että kun elokuussa lähtee hankkimaan lankoja kesän lehden ohjeisiin, niitä ei ole enää saatavana kaupassa eikä myöskään Novitan nettikaupassa, mutta onneksi Neulevakka pystyi palvelemaan tässä. Vähän turhan lyhyt on näiden lankojen ja värikarttojen kierto.

Keskimmäiseen olen varannut värin perusteella oranssisävyisen Puro Batikin. Tämä malli ei ensi näkemältä kiinnittänyt huomiota, mutta näin sen myöhemmin eräässä blogissa ja vaikutti mukavalta mallilta.

Nämä Nallen raitalangat tai mitkään muutkaan vastaavat eivät ole minua aikaisemmin innostaneet, mutta tässä oli jotain niin räsymattomaista että hankin juuri mallin mukaiset langat.